Parterapi2020-06-23T10:19:16+02:00

Parterapi

Knas i maskineriet? Det er nemt at se sig blind på den andens skyld og føle sig trådt på. Sammen søger vi efter at forstå den intention, der ligger bag jeres partners ord og adfærd. Det kan genskabe harmonien i jeres relation.

Alle i parforhold har prøvet at mangle forståelse for, hvorfor partneren vælger at sige eller gøre, som vedkommende gør. Alle har oplevet at slå sig på partnerens ord og adfærd. Det kan gøre virkeligt ondt, for det, vi allerhelst vil, er at blive elsket og føle os gode nok. Hvad vi imidlertid ofte er blinde for, er, at partneren har det præcist lige sådan. Al adfærd er i yderste konsekvens en bøn om at høre til og blive elsket, men nogle gange er vi kommet så langt ind i desperationens og frustrationens kløer, at det er svært at se for nogen af os.

Her kommer parterapien ind – også hvis I er gået fra hinanden. Skilsmisseterapi er lige så vigtigt for at håndtere sorgen og forstå, hvad der gik galt, men i lige så høj grad for at styrke empatien og samarbejdet – særligt når der er børn involveret. For ellers bliver børnene de største tabere.

For at forstå både os selv og partnerens ord og adfærd kræver det, at vi får kortlagt vores tilknytningssystemer og tidlige kodninger. Arbejder vi med det, slår vi os i sidste ende meget mindre på hinandens adfærd. De tidlige kodninger, som vi fik af vores omsorgspersoner i barndommen, har givet os et erfaringsspor, der lever i allerbedste velgående i vores underbevidste tilknytning. Det erfaringsspor bruger vi til at værdilade på al vores partners adfærd og ord i voksenlivet. Derfor er kodning kilden til forståelse.

En klog mand sagde engang: ”Enhver følelse bliver til en biokemisk reaktion på en ydre omstændighed, som jeg selv har værdiladet”. Ergo, det hele sker inde i mig: Jeg kan ikke tale om dig – jeg kan kun tale om min egen oplevelse af dig, for de værdiladninger, jeg lægger på dig, stammer fra min oplevelse. Det er altså værdiladningerne, der giver mig følelserne – det vil sige, at JEG giver mig følelserne. Så hvilket system inde i mig er aktivt og i gang med at værdilade på min partner, når jeg bliver forurettet? Det kan vi finde ud af sammen, gennem rejsen til bevidsthed. Når du er bevidst, stopper de negative værdiladninger og dermed din og jeres lidelse i parforholdet.

Når vi begge har 50% af ansvaret for problemerne i parforholdet pga. hver vores værdiladninger, så udligner det hinanden, og derfor giver det ikke mening at tale om skyld. I er begge gode nok, og det vil I altid være i terapi hos mig. Jeg taler ikke om skyld. Jeg forsøger i stedet at hjælpe jer med at forstå den intention, der ligger bag jeres partners ord og adfærd. Kun derigennem kan I finde harmoni i relationen.

Læs mere i mine artikler